Blog

Publications2019-09-03T21:59:34+02:00

In memoriam – Guy Himschoot

Wij vernemen het overlijden van de heer Guy Himschoot (85). Guy was sinds 1977 een trouw Nautiluslid en woonde jarenlang in de Corbiestraat. Daar nam hij de taak op zich om ons clubhuis in de gaten te houden, de brievenbus te ledigen en ons tijdig te verwittigen als er iets scheelde.
Guy was ook een polyglot. Hij sprak Russisch, Iers en Welsh. Hij bezat een heel veel boeken, niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook romans. Hij was gefascineerd door vulkanen en schonk een stapel goede boeken over vulkanisme aan onze bibliotheek, waarvoor onze grote dank.
Guy was ook een fiere stroppendrager en was op alle Gentse activiteiten en feesten present. Zijn laatste levensdagen verlangde hij ernaar vanuit zijn ziekenhuisbed elke ochtend het daglicht te zien verschijnen tussen de halfgesloten gordijnen.
Guy verloor de ongelijke strijd op 6 januari 2023.
Aan zijn naasten en familie, bieden wij onze oprechte deelneming in hun rouw aan.

Nabeschouwing beurs

Vorige maand, op 20 maart kon onze 47ste Nautilusbeurs eindelijk doorgaan. Eindelijk, na twee afgelaste edities. Aan een lange periode van vele maanden twijfelen, open vragen, discussies en steeds weer uitstellen van beslissingen tijdens evenveel onlinebestuursvergaderingen, kwam met deze editie een einde. We mogen gerust spreken van een voltreffer, de beurs was volledig volzet, een prachtige thematische tentoonstelling, een onverwacht hoog aantal bezoekers, een opvallende aanvulling van ons ledenbestand, honderden gelukkige gezichten van zowel standhouders als bezoekers, en dit alles in goede banen geleid door een fantastisch team aan medewerkers!

Volgend jaar doen we dit nog eens over! Afspraak op 19 maart 2023.

 

BEURSMEDEWERKERS GEZOCHT

De maand maart begint weer te naderen, de maand waarin we onze fantastische Nautilusbeurs organiseren.
We hopen op betere tijden zonder corona en zijn nu volop bezig met de voorbereiding van dit jaarlijks gebeuren.
Uiteraard kan dit evenement niet tot stand komen zonder uw hulp. Daarom durven we vanuit het bestuur een vrijwillige medewerking van onze leden vragen.
Heb je zin om op zaterdag 19 maart 2022 mee te helpen met de opstelling of op zondag 20 maart 2022 tijdens de beurs in te springen en/of op zondagavond bij de afbraak een handje toe te steken, geef dan gerust een seintje aan Dirk Van Brande: dirk.van.brande@telenet.be

Openstaande betrekkingen op zondag tijdens de beurs: kassa inkom, kassa bar, de bar zelf en (hoogstwaarschijnlijk) covid-safe controle aan de ingang.
Wees gerust, helpen op zondag betekent niet dat je niet kan genieten van onze beurs! We werken in shiften van ongeveer 2 uur. De rest van de dag kan je genieten van de beurs.

Vele handen maken licht werk!
Het bestuur is je erg dankbaar.

Aanbod: Edelsteen doosjes

Uit een overname hebben we eenmalig aanbod van een aantal ongebruikte edelsteen doosjes die we in pakket verkopen:

Set 1 / 20 stuks:
Rond model, diameter 35 mm, zwarte sokkel en witte vulling: € 10.00

Set 2 / 10 stuks:
Vierkant model 25 x 25 mm, transparant en met witte vulling: € 5,00

Set 3 / 8 stuks:
Vierkant model 25 x 25 mm, transparant en met zwarte vulling: € 4,00

Voor aankoop contacteer etienne.martens@skynet.be

VRAAG & AANBOD: Lapis jaargangen

Wordt te koop aangeboden: 19 volledige “Lapis” jaargangen, losse nummers in goede staat:
— 5 jaargangen 2003 – 2007 voor € 50,-
— 5 jaargangen 2008 – 2012 voor € 70,-
— 5 jaargangen 2013 – 2017 voor € 80,-
— 4 jaargangen 2018 – 2021 voor € 80,-
Alles in één koop (zo nog beschikbaar) voor € 225,-.
Voor verdere inlichtingen en aankoop, contacteer Willem Steurbaut Tel. 0477 40 55 24.
Zelf af te halen in Merelbeke (alles samen meer dan 50 kg).

Paleontologen doen nieuwe ontdekking in Polen

In een klei- en steenwinningsgebied, een openluchtgroeve in Borkowice, op zo’n 130 km ten zuiden van Warschau in Polen zijn honderden bijzonder goed bewaarde afdrukken van dinosauriërs teruggevonden. Er zouden sporen zijn gevonden van minstens zeven verschillende dinosoorten, en mogelijk meer, zeggen geologen, die het over een “verborgen schat” hebben. De sporen zijn dermate goed bewaard dat er zelfs geschubde huid zichtbaar is.”  (Het Nieuwsblad 15/12/21).

Onderzoekers van het Poolse Geologische Instituut en Nationaal Onderzoekscentrum hebben het over een “verborgen schat” die nu is ontdekt.

“Uit de sporen die de dino’s hebben achtergelaten, kunnen we dingen afleiden over hun gedragspatroon en gewoontes. We hebben sporen van dinosaurussen die aan het lopen waren, aan het zwemmen, rusten en zitten”, vertelt geoloog Grzegorz Niedzwiedzki. “Dit kan ons veel leren over een complex ecosysteem van 200 miljoen jaar geleden.”

De grootste afdrukken, van vleesetende dino’s, zijn 40 centimeter lang. Er zijn ook heel wat goed bewaarde huidafdrukken gevonden. “Dat het allemaal zo goed bewaard is gebleven, kan enkel door een speciale opeenvolging van gebeurtenissen in een korte periode”, verklaart geoloog Grzegorz Pienkowski. “De dino’s stapten op een droge ondergrond, waardoor de afdrukken zo goed zijn bewaard. Daarna is er een zandlaag op gevormd, die dikker en dikker werd.”
De afdrukken werden gevonden op stukken zandsteen die als overschot opzij waren gelegd en eigenlijk bedoeld waren als afval.
De geologen denken dat ze nog veel meer materiaal gaan vinden. Er zijn ook beenderen gevonden van andere dieren en vissen. “We hebben nu honderden sporen en beenderen in de collectie, maar het ziet ernaar uit dat het er duizenden gaan worden”, zegt Pienkowski.

Foto: vrt nieuws dd 15/12/2021

Heb je het bericht in het vrt-journaal van 15 december 2021 gemist, neem dan een kijkje via onderstaande link.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/15/dino-voetafdrukken-in-polen/

 

Bron: website vrt nieuws dd 15/12/2021

Ga naar de bovenkant