In een klei- en steenwinningsgebied, een openluchtgroeve in Borkowice, op zo’n 130 km ten zuiden van Warschau in Polen zijn honderden bijzonder goed bewaarde afdrukken van dinosauriërs teruggevonden. Er zouden sporen zijn gevonden van minstens zeven verschillende dinosoorten, en mogelijk meer, zeggen geologen, die het over een “verborgen schat” hebben. De sporen zijn dermate goed bewaard dat er zelfs geschubde huid zichtbaar is.”  (Het Nieuwsblad 15/12/21).

Onderzoekers van het Poolse Geologische Instituut en Nationaal Onderzoekscentrum hebben het over een “verborgen schat” die nu is ontdekt.

“Uit de sporen die de dino’s hebben achtergelaten, kunnen we dingen afleiden over hun gedragspatroon en gewoontes. We hebben sporen van dinosaurussen die aan het lopen waren, aan het zwemmen, rusten en zitten”, vertelt geoloog Grzegorz Niedzwiedzki. “Dit kan ons veel leren over een complex ecosysteem van 200 miljoen jaar geleden.”

De grootste afdrukken, van vleesetende dino’s, zijn 40 centimeter lang. Er zijn ook heel wat goed bewaarde huidafdrukken gevonden. “Dat het allemaal zo goed bewaard is gebleven, kan enkel door een speciale opeenvolging van gebeurtenissen in een korte periode”, verklaart geoloog Grzegorz Pienkowski. “De dino’s stapten op een droge ondergrond, waardoor de afdrukken zo goed zijn bewaard. Daarna is er een zandlaag op gevormd, die dikker en dikker werd.”
De afdrukken werden gevonden op stukken zandsteen die als overschot opzij waren gelegd en eigenlijk bedoeld waren als afval.
De geologen denken dat ze nog veel meer materiaal gaan vinden. Er zijn ook beenderen gevonden van andere dieren en vissen. “We hebben nu honderden sporen en beenderen in de collectie, maar het ziet ernaar uit dat het er duizenden gaan worden”, zegt Pienkowski.

Foto: vrt nieuws dd 15/12/2021

Heb je het bericht in het vrt-journaal van 15 december 2021 gemist, neem dan een kijkje via onderstaande link.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/15/dino-voetafdrukken-in-polen/

 

Bron: website vrt nieuws dd 15/12/2021